Tak ja nejsem zadny super znalec zimnich pneumatik, muj model se uz nevyrabi, je to Fulda Cristall Winter 195/60/15, ale ti, kteri se se mnou setkali v zime na snehu muzou potvrdit, ze jsem nikdy nikde neuvizl a treba i v Kameni na zasnezene plose jsem se vzdycky dokazal odkudkoliv dostat (vzpominam, jake problemy mel treba nas guru Raddy pri parkovani a vyjezdu z parkoviste pred nasim blokem primo ve meste, kam jsme si zajeli z Kamenu po srazu, na ktery nam noc predtim napadl pulmetr snehu). Podotykam, ze nemam ani VLSD. Dvoukilo mam sesty rok, jezdim kazdou zimu, takze zkusenosti z ledu a snehu mam na rozdavani. Urcite je rada lepsich zimnich gum, ja si pred dvema zimnimi sezonami nechal poradit vzhledem ke svym financnim pozadavkum a nelituju. Matadorky jsem mel predtim, ale nemel jsem je nove, takze nemuzu objektivne srovnat. Pravda, ty moje krystalky jsou na suche zmrzle silnici ponekud hlucnejsi, ale v zime vidim za sebou hodne zvedleho snehu, jak se do nej zakusuji.
Pravda je, ze ta guma je jedine, co drzi auto na silnici a na ledu pomuzou maximalne tak hrebiky. S rozmyslem pouzivat brzdy (radeji brzdit motorem, pokud to jde), nebrzdit silne s natocenym volantem, brzdit prerusovane, pri zacinajicim nechtenem smyku prestat brzdit, vyslapnout spojku, aby se auto srovnalo a pokracovat v manevru atd atd. A hlavne - nepoustet se na Vysocinu bez zimnich gum a zimni vybavy!!! Kdyz si projdete prazske sidliste v zime, temer polovina ridicu ma letni nebo "celorocni" gumy, s tim tady fakt neuspejete. Na rade mist se tady nesoli kvuli ekologii a vodnim zdrojum, jen shrabovani nebo inertni posyp, pokud nikde neni snih, tak tady vetsinou vydrzi hodne dlouho. Neni nic horsiho, nez ridic z okolnich velkomest (Praha, Brno), kteri se tady motaji v hodinach, ucpavaji napric cesty atd. D1 okolo Vetrneho Jenikova, Velkeho Mezirici nebo Humpolce ma dost vymluvne statistiky kazdou zimu. O dost hur jsou na tom se stavem okresni silnice... Mezi obcemi casto silne fouka, neni problem potkat pulmetrove snehove jazyky nafoukane ze snehu, ktery napadl pred nekolika dny a zatim jen line lezel na polich... Idealni na cestu k nam - do kufru pytel s piskem a lopatka. Dela to zatez a v nejhorsim si nasypete pod kola
No a posledni moje posledni dobou dost oblibena poznamka na zaver - s blbou hlavou nenadela v zime nic ani to nejlepsi auto, ani ty nejlepsi gumy.
P.S. Primo v Jihlave jsem letos prvne skrabal led z celniho skla 9.10. a prvni snih padal dnes, 1.11.
Když se může něco pokazit, pokazí se to mně. To, co se pokazit nemůže, se mně určitě pokazí taky. Život je děvka...